Tips för en smidigare flytt

Kanske ska du bli sambo, flytta hemifrån eller flytta från lägenhet till hus? Eller så ska du kanske flytta in i ditt nya drömboende? Men oavsett varför du flyttar så finns det massor av saker att komma ihåg och att planera in. Lägg därför lite tid på att förbereda dig och läs våra tips inför flytten.

Flytta hemför­säk­ringen

Din hemförsäkring är relativt enkel att ta med sig vid flytt. Kontakta bara ditt försäkringsbolag och se till att hemförsäkringen gäller det nya boendet från och med inflyttningsdatum. Det kan vara så att din försäkringspremie förändras lite beroende på hur stor skillnad det är mellan ditt gamla och ditt nya boende. Oftast binds hemförsäkringen ett år i taget så se över om datumet sammanfaller med din flytt så kan du passa på att se över alternativen när du ändå sätter dig in i frågan.

Flytta bredbandet

Om du flyttar till en lägenhet så kontakta din blivande hyresvärd eller bostadsrättsförening. De kan tala om för dig vilken leverantör av bredband de har och hur du ska gå till väga för att få tillgång till internet. Om du flyttar till ett hus eller radhus så kontakta din internetleverantör i god tid innan du flyttar för att slippa glapp i leveransen.

Flytta och teckna för sophämtning

Flyttar du från ett hus eller radhus till ett annat hus eller radhus måste du säga upp sophämtningen för bostaden du flyttar ifrån, och teckna ett nytt abonnemang för sophämtningen för din nya bostad. Göra gärna detta innan flyttdagen så att du slipper en period där soporna inte töms. Flyttar du till en hyresrätt eller en bostadsrätt behöver däremot inte teckna något abonnemang, sophämtningen sköts då antingen av hyresvärden eller av bostadsrättsföreningens styrelse.

Så här gör du en flyttan­mälan

När du ska flytta gör du en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings-adress. Det kostar inget att göra en flyttanmälan, men tänk på att vara ute i tid. Din anmälan ska vara inne senast en vecka efter att du har flyttat för att den nya adressen ska gälla från inflyttningsdagen. När du har uppdaterat din folkbokföringsadress kommer myndigheter och andra instanser, som hämtar sina uppgifter från folkbokföringsregistret, att få tillgång till den nya adressen.

Eftersändning

Du kan beställa eftersändning av din post på Adressändring.se och på så sätt vara säker på att du inte går miste om viktig post i samband med flytten. Därefter tar det minst fyra dagar innan ändringen kan bekräftas.
Rulla till toppen